torsdag 3 november 2011

Jag tänker att om pedagogik vore musik...
... så är vi lärare kompositörer och utövare på samma gång. Och TheCage är liksom den där festivalen som man går och väntar på hela året. Varje dag i en musikers liv är kanske inte heller konserter och gränslös inspiration, utan det finns säkert dagar, när allt låter likadant och inga nya symfonier blir komponerade eller beats uppfunna.

En lärares vardag kan gå sin gilla gång med små guldkorn av glitter och lämna spår av sådant man vill spinna vidare på sen. Man hör en melodi och vet att det är något som betyder något, som säkert fler skulle kunna tycka om. Men man saknar den där tändande gnistan att verkligen skapa det man vill. Det betyder inte att det är dåligt eller meningslöst på något sätt, utan det är i vardagen som det händer, de små förändringarna sker stegvis och du kan enkelt se i backspegeln hur mycket som åstadkommits, hur många som faktiskt lyssnar på din musik. Men att skapa musik varje dag utan att lyssna på musik som någon annan har gjort, blir i längden lite utarmat.

Så plötsligt står man där omgiven av duktiga pedagogiska kompositörer och utövare. Det sprakar från scenen och det sprakar runtomkring och mitt i mötet bland alla dessa människor finns den där tändande gnistan och tankar som väntat på sin melodi börjar leva sitt eget liv. Plötsligt kan du välja mellan alla instrument, och de oväntade kombinationerna låter så bra ihop och du förstår inte alls varför du tidigare begränsade dig till piano och gitarr. Det kanske inte blir världens bästa låt där och då, men väl tillbaka i vardagen skapas 30 nya kompositioner med fagott till electro-beats eller den där svenska hip hop-låten med gospel-refräng.

Jag tänker att om pedagogik vore musik skulle vi kanske på ett mer självklart sätt se att vi behöver varandra som inspiration för att det i längden inte är så roligt att spela ensam eller bara lyssna på sina egna låtar. Vi skulle kanske se på oss själva som skapare av något vackert som berör människor.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar