onsdag 7 december 2011

Mina elever upphör aldrig att förvåna mig!

Tänk ibland, när man har tänkt ut en bra uppgift till eleverna, så blir de så engagerade att de utvecklar uppgiften ännu mer så att slutresultatet blir så proffsigt att man inte ens hade kunnat tänka ut det från början. Mina elever upphör aldrig att förvåna mig!

Min tanke: Kombinera mål i Sv (anpassa en text till en speciell mottagare) och No (kunskap om hur människokroppen fungerar) i vårt tema Kropp och knopp genom att skriva en text om ett av kroppens organ. Texten ska ingå i en presentation som ska vara så enkel och pedagogisk att en 6-åring kan förstå den, samtidigt som den som skapat presentationen måste ha ännu mer kunskap om sitt organ för att kunna svara på frågor. Eftersom presentationerna sedan ska köras "live" för barnen i F-klass.

Resultatet? Animerade små filmer med egenskrivna speakerröster som på bästa UR-vis tilltalar barnen och pedagogiskt förklarar med både humor och klokhet. Gjorda i Xtranormal Movi Maker. Eller egendesignade i Imovie. Och små böcker med egna illustrationer i serieform (gjorda helt analogt....) Och bara helt vanliga fast otroligt fina och välgjorda presentationer i keynote. Varenda ord vägs på guldvåg; "förstår de om jag skriver så här, eller ska jag använda ett annat ord?", "Hur kan jag förenkla den här meningen?", "Blir de rädda om jag skriver att man dör, är det bättre att skriva att man försvinner?". Tänk hur just aspekten att något är "på riktigt" lyfter ett arbete. Att det du gör i skolan har en mottagare.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar