onsdag 28 augusti 2013

Leave your comfort zone kids


Kan man verkligen avvara tre dyrbara veckor av vårterminen, mitt bland alla nationella prov, enbart för att stärka elevernas förmåga till att samarbeta och utmana sin egen comfort zone? Absolut, om du frågar mig. Det var precis vad vi gjorde några veckor i februari. Ante Runnquist brukar i sina föreläsningar prata om yta och djup, när det kommer till undervisning. Och jag skulle vilja använda mig av den terminologin när jag beskriver vårt projekt. På ytan var det en filmfestival, med biobiljetter och pokal att vinna. Visst fanns det också förmågor kopplade till ämnena att arbeta med, så som att skapa multimodala presentationer och berättarteknik, men på djupet handlade projektet om något annat. Dels ville vi splittra de väldigt tydliga grupperingar som vi upplevde i elevgruppen, dels ville vi få dem att se att spännande saker kan hända om man vågar bryta sina invanda mönster. Om vi dessutom kunde få elever att kliva fram och ta ansvar på olika sätt i processen skulle det vara en bonus.
Och visst, på ytan producerades det flera fantastiska filmer, och vi hade en gala där vi minglade, åt snacks och högtidligt delade ut olika priser. Eleverna var finklädda och glada.

Men den stora vinsten låg i de elever som för första gången arbetade i tre veckor tillsammans med kompisar de inte kände. Eller de som klev fram och axlade nya roller som diplomater, ledare, kreatörer eller inspiratörer i sina team. Roller de inte visste att de behärskade. Som trots motgångar och konflikter ändå drev sitt projekt vidare, och tillslut gick i mål. Och i den hacker space-anda som råder när sexton film-team ska ge varandra idéer kring redigering eller kamera-teknik. Ja, på galan prisades inte bara resultatet utan också processen.

Bilden ovan inledde hela projektet. Vi samlade våra 100 elever i arbetslaget kring bilden och berättade att detta kommer faktiskt att göra ont. För ni kommer att vara tvungna att växa och utvecklas som människor, och det är minsann inte någon walk in the park. Men oj, vad ni kommer ha glädje av det sen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar