tisdag 20 januari 2015

Digital läsning kräver särskilda färdigheter

Jag har länge talat mig varm för vikten av digitala lässtrategier, att läsning på nätet kräver en särskild kompetens som vi behöver lära ut till våra elever. I en färsk avhandling av Maria Rasmusson bekräftas just detta. Hon har delat in dessa kompetenser i fem olika kategorier: läsning av traditionella texter, multimodala texter, navigering/sökstrategiet (pathfinding), IT-förmågor och förmågan att hantera information. Avhandlingen visar också på samband mellan dataspelande och förmågan att hantera digitala texter, där pojkarna visade på bättre resultat än flickorna. En annan intressant slutsats är att de socioekonomiska faktorerna får mindre betydelse när läsningen blir digital. Nära 100% av de svenska och norska ungdomarna som deltog i undersökningen har tillgång till internet. Här kan du läsa hela Rasmussons avhandling: http://www.miun.se/press/digi 

Nu till den intressanta frågan, hur ska skolorna ta sig an arbetet med den digitala läsningen? I Järfälla kommun är vi i startgroparna för ett omfattande arbete kring digital kompetens, där de digitala lässtrategierna har en central plats. Jag hoppas kunna presentera delar av arbetet inom kort! 

2 kommentarer:

 1. Kul att du uppmärksammat min avhandling i din blogg! Det vore jättekul att höra mer om hur det går med ert projekt och framförallt om de digitala lässtrategierna. Lycka till med det!
  Bästa hälsningar
  Maria

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Maria! Jag har haft väldigt stort utbyte av din avhandling och använder den flitigt! Ska försöka hålla bloggen uppdaterad med hur det går kring vårt arbete med digital kompetens :)

   Radera