fredag 10 april 2015

Det goda samtalet?

Tänk, om sociala medier t.ex. Twitter, var en skolgård. Kanske känner du igen känslan av att vara i skottlinjen för det där högljudda gänget som slängde ur sig kommentarer om allt och alla. Vissa var särskilt utsatta. Då spelade det liksom ingen roll vad de sa eller gjorde till sitt försvar, för hur de än försökte kunde det tuffa gänget alltid vända och vrida på försvaret så att de utsatta framstod som ännu löjligare. Det brukar kallas för dubbel bestraffning när allt du säger och gör blir fel. Genom att vara tyst kunde man undvika att själv bli måltavla för elakheter. Det är den tystnaden som vi vuxna fördömer på landets skolgårdar.

Men samma sak händer oss vuxna, även om arenan nu kanske blivit digital och är öppen för alla att delta. Tystnaden är dock den samma som på skolgården när du inte längre vill delta av rädsla för att bli utsatt för diverse härskartekniker. Till exempel kan du anses humor-befriad (fattar du inte skämt eller?) när du ifrågasätter ett kränkande påhopp, förminskad utifrån titel och bakgrund eller anklagad för att sänka taket för diskussionen då personangrepp inte känns okej.

Jag har försökt rannsaka mig själv. Hur ser jag på meningsmotståndare? Jag kan bli irriterad när jag läser en artikel där Bo Jansson från LR skriver i en debatt-artikel Att pojkarna offras på pedagogikens altare. Jag håller inte alls med honom och tycker kanske till och med att han borde ta sig tid att höra hur vi som under lång tid på ett strukturerat sätt arbetat med andra metoder än katederundervisning ser på saken. Hur har det gått för de pojkar vi undervisat? Om jag hade fått möjlighet att prata med honom hade jag gärna delat med mig av många solskenshistorier där pojkar lyft sina resultat och sin skolmotivation, tack vare och inte trots, de metoder som vi utvecklade tillsammans.

Men även om Bo och jag har väldigt olika syn på hur skolan ska utvecklas, tänker jag inte att han har onda avsikter. Jag är helt övertygad om att han, liksom jag, vill skolans och elevernas bästa. Vi har bara olika syn på vad som menas med kunskapskvalitet och vad ett meningsfullt resultat innebär. I min värld ska vi kunna prata om de här sakerna och samtidigt hålla en god ton, utan att förakta dem som har en annan syn på saken än vi själva.

Alla tycker att kunskap är viktigt. Om detta må vi inte bråka!

Owe Wikström är en annan meningsmotståndare som jag gärna lyssnar till. Han har en kristen livssyn, det har inte jag. Men jag kan ändå se att vi har en gemensam agenda i att hitta glädjen och skönheten i livet. Så här skriver Owe om det goda samtalet:

"Det goda samtalet innebär ett fritt utbyte som förmår skapa någonting nytt samtidigt som det respekterar skillnaden mellan de samtalandes ståndpunkter. Det goda samtalet strävar inte nödvändigtvis till någon syntes, än mindre konsensus, men det vill heller inte polarisera. Det goda samtalet förutsätter förtroende, därför att det är ett sätt att tänka högt. De flesta av oss kan inte i ensamhet bygga ut våra tankekedjor särskilt långt, utan vi måste formulera våra ofta osäkra idéer, för att höra hur de låter och se vart de leder." (Det bländande mörkret - Att upptäcka den stora glädjen)

Men visst, effekt-sökeri och bråk är ett säkert kort att få uppmärksamhet. En dokusåpa blir ingen såpa utan ett visst mått av intriger, mobbing och smutskastning. Men nu var det ju inte en dokusåpa vi ville ha i sociala medier. Väl?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar